Climate Anxiety

(warning: this text is heavily loaded with my personal opinions about environmental issues. And you might not like what I am about to say!)

Yup. Climate Change. That is definitely the topic of the day. Finally! It was about the time we wake up to this reality. We are ruining our beautiful world faster than we probably even understand. And still, there are some people around us who think it is fake news. I think you don’t have to be a Nobel winning professor to figure it out – just look around. The world is changing, the whole climate is changing and we are standing in the middle of it doing nothing. No, falsely said. We are doing something. We are arguing about what we should do… or whether we actually should do something. Lately, if you’ve read the news, you might have noticed that it seems like every finger is pointing at plastic. Yeah, we’ve found the guilty one. Plastic is ruining our world. Let’s erase the plastic and everything will be okay again. We can keep up the good life and forget about the whole climate change… or can we?

photo: pixabay

Here in this beautiful country of mountains the whole climate issue is pretty easy to forget. I mean, here you can’t really find waste laying around that easily. Swiss people are neat and precise. They even hang their laundry to dry organized according to colors. And their houses and gardens are so amazingly pretty! They value their beautiful environment and that is good. But then climate change reminds about itself by giving an extremely hot and dry summer. Always green landscape turns yellow, trees are crying for water. And people go to the few lakes to spend the hot days in the water. And after half way through the summer season you don’t want to go to the lake anymore because of the amount of sun scream in the water… It is creating a film on the water surface. And better not look at the bottom of the lake. So much manmade waste lying in there…

But so far there’s no trash vortex in these lakes. Let’s go back to plastic for a while, the so-called root of all evil climate issues. First I want to make something clear: I think plastic is bad. Especially bad if it is ending up into our seas. I suppose everyone has seen the photos of plastic covered beaches and dead whales with their stomachs full of plastic. So yeah, that is bad. But at this point I would suggest we should look at something else as well. First of all, how much stuff did you buy this week that you don’t really need? How much food did you throw into garbage? Did you actually fill your shopping bag with all the veggie stuff because it is trendy and they say that’s how you save the world? Almond milk instead of cow milk? Coconut milk instead of cream? Avocados? Oh, and how is your social media equipment doing? Did you remember to renew your cell phone to the latest model this year? How many pieces of clothing you have in your closet you never use?

You know, I saw this add about a really cool shirt (or maybe it was a tunica?) with climate statement printed on it in Instagram this week. And it seems like people are buying it like crazy… Honestly, I almost fell off from my sofa… People are buying this because it is trendy to make a statement against climate change? And did anyone ever stop to think why this product is so cheap and who made it? Where was it made? China? And from what material? …I don’t know, maybe I am wrong and this shirt-tunica or whatever was ecologically made and not shipped here from half the world around. But more importantly, how many tunica’s and t-shirts do you have in your wardrobe? Did you really need to buy a new one, again?

My point in all of this is that every time something is produced, let it be food, clothes, cell phones or other goods, it is burdening our environment. So before we go pointing a finger to plastic and buying all the so called ecological stuff because it is trendy, I suggest we stop and think for a while. Before buying anything, we should ask ourselves a question: do I really need this? If the honest answer is yes, then go ahead. But maybe, just maybe, we’ll notice we could buy a little less…? After re-thinking our consuming habits the second step could be to concentrate on buying more local food instead of groceries shipped here halfway around the world, even it says ”vegan” on the side of the package. Hey, I have nothing against vegans or veggie stuff in overall, but we are not saving the planet by refusing to eat local meat and buying Chinese rice instead, I am pretty sure about that. I mean, shipping stuff around the world is pretty burdening for the environment, wouldn’t you say…? But hey, let it be local meat or Chinese rise, let’s just try to use everything we buy! After mastering our consuming habits, it might be the time to do something about the plastic issue… but guess what? If we’ve done what was suggested above we’ve already reduced the plastic load without even actively thinking about any plastic! How cool is that!

All in all, let’s face it: we are living in affluence. And it is killing our planet. I think the main issue here is whether we could actually consume a little less…? Think about it.

photo: pixabay

(and the same text in Finnish…)

Ilmastoahdistus

Niin. Ilmastonmuutos. Se on todellakin päivän kuuma puheenaihe, ja hyvä niin. Eiköhän ole jo aikakin meidän herätä todellisuuteen. Olemme tuhoamassa kauniin pallomme nopeammin kuin taidamme edes ymmärtää. Ja edelleenkin osa kanssasisarista ja veljistä on sitä mieltä että koko teema on ihan puppua. Itse ajattelen, ettei tarvitse olla Nobelpalkintoja voittava professori tajutakseen että jotain on pielessä – pelkkä vilkaisu ympärille riittää hyvin. Maailma ympärillämme muuttuu ja me seisomme kaiken keskellä tekemättä mitään. Tai no, kyllähän me jotain teemme: riitelemme siitä mitä pitäisi tehdä vai pitäisikö edes…? Mikäli seuraat uutisia, olet saattanut jo huomatakin että viime aikoina jokainen syyttävä sormi on keskittynyt osoittamaan muovin suuntaan. Siinäpä meillä oiva syyllinen! Kyllä, muovi tuhoaa maailmamme! Poistetaan muovi ja kaikki on taas kunnossa. Me voimme jatkaa mukavaa elämäämme ja unohtaa koko ilmastonmuutoksen… vai voimmeko tosiaan?

Täällä vuorien ja kukkuloiden välissä koko ilmastoteema on melko helppoa unohtaa. Totuus on nimittäin, ettei täällä ajele roskia ympäriinsä pitkin metsiä ja teiden varsia. Sveitsiläiset kun ovat siistejä ja pikkutarkkoja, lajittelevat jopa pyykkinsä kuivumaan pyykkinaruille värijärjestyksessä! Talot ja puutarhatkin ovat uskomattoman kauniita ja hyvin hoidettuja. Sveitsiläiset arvostavat kaunista elinympäristöään ja hyvä niin (vaikka se ehkä suomalaisen silmään joskus menee jopa hieman liiallisuuksiinkin)… Valitettavasti ilmastonmuutos muistuttelee lopulta itse itsestään antamalla kuumaakin kuumemman ja kuivaakin kuivemman kesän. Normaalisti ympäri vuoden säilyvä uskomaton vihreys muuttuu keltaiseksi ja puut huutavat vettä. Ihmiset puolestaan hakeutuvat harvalukuisten järvien rannoille viettääkseen kuumat kesäpäivät veden äärellä. Puolivälissä kesää järvelle ei enää huvita mennä, koska veden pinnassa lilluu kauttaaltaan valtavan kokoinen ja ällöttävän näköinen aurinkovoidelautta. Järven pohjaankin on parempi olla vilkaisematta, siellä kun lojuu niin paljon kaikenlaista jätettä ihmismassojen jäljiltä.

Tähän mennessä näissä järvissä ei sentään kuitenkaan ole roskalauttoja näkynyt. Mutta palataanpa hetkeksi muoviin, tähän niinsanottuun kaiken pahan alkuun ja juuren. Tehdäänpä ihan ensiksi jotain selväksi: minunkin mielestäni muovi on paha. Erityisen paha se on päätyessään meriin. Jokainen on varmasti nähnyt jokusen kuvan muoviroskan peittämistä rannoista ja kuolleista valaista vatsat täynnä muovia. Se on todella paha juttu. Mutta tässä kohden ehdottaisin että mietitään asioita vähän laajemmasta vinkkelistä. Ensinnäkin, kuinka paljon tarpeetonta tavaraa tulit hankkineeksi tällä viikolla? Entäs paljonko ruokaa lensi roskikseen? Millä täytit ostoskassisi kauppareissulla – tarttuiko mukaan ehkä kaikenlaisia vegaanijuttuja koska ne ovat trendikkäitä ja niillähän maailma pelastetaan? Mantelimaitoa lehmänmaidon sijaan? Kookosmaitoa ruokakerman tilalle? Avokadoja? Entäs miten medialaitteistosi jaksaa – olet kai päivittänyt kännykkäsi uusimpaan mahdolliseen versioon tänäkin vuonna? Kurkkaapa vielä vaatekaappiisi – paljonko sieltä löytyy vaatteita joita et koskaan käytä?

Tällä viikolla törmäsin Instagramissa paitamainokseen – todella upea paita (vai olikohan se ennemminkin tunika?) johon oli painettu jonkin sortin lausunto ilmastonmuutosta vastaan. Vaikutti siltä että ihmiset ostavat ko. tuotetta kuin viimeistä päivää? Rehellisesti sanoen, minä melkein tipahdin tuoliltani silkasta järkytyksestä. Siis ihmiset ostavat tätä koska on trendikästä ottaa kantaa ilmastonmuutosasiaan? Pysähtyiköhän kukaan ajattelemaan miksi tämä tuote oli niin halpa ja missäköhän se on mahdollisesti tehty? Made in China? Ja mistä materiaalista…? En tiedä, ehkäpä olen väärässä ja tämä paita-tunika olikin tuotettu ekologisesti. Ehkäpä sitä ei laivattukaan tänne puolen maailman ympäri? Mutta oli miten oli, tärkeämpi kysymys lienee montako t-paitaa ja tunikaa vaatekaapistasi löytyy? Tarvitsiko ihan oikeasti ostaa taas yksi lisää?

Pointtini tässä kaikessa on se, että joka kerta kun jotain tuotetaan, olkoon se sitten ruokaa, vaatteita, kännyköitä tai muita tavaroita, se kuormittaa ympäristöämme. Joten ennen kuin riehaannumme muovinkäytöstä tai ostamme kaiken ekologiseksi mainitun koska se on trendikästä, ehdottaisin että pysähdytään ja mietitään hetki. Ihan oikeasti, ennen kuin ostamme yhtään mitään, meidän tulisi kysyä itseltämme: tarvitsenko tätä todella? Jos vastaus on kyllä, mene toki ostoksille hyvällä omallatunnolla. Mutta ehkäpä huomaammekin, että voisimme ostaa pikkuisen vähemmän…? Uudelleenjärjestettyämme kulutustottumuksemme, on aika vilkaista ruokakassin sisältöä. Voisimmeko ehkä keskittyä ostamaan enemmän paikallista ruokaa sen sijaan että suosimme puolen maailman päästä tänne laivattuja elintarvikkeita, vaikka sitten putelin kyljessä lukisikin ”vege”…? Oikeasti minulla ei ole yhtään mitään vegaaneja tai heidän ruokaansa vastaan, mutta en vaan usko että pelastamme maailman kieltäytymällä paikallisesti tuotetusta pihvistä ja ostamalla kiinasta laivattua riisiä sen sijaan. Mutta löytyipä lautaseltasi sitten paikallista lihaa tai kiinalaista riisiä, tärkeintä lienee käyttää kaikki mitä on tullut ostaneeksi. Kehityttyämme mestareiksi kulutustavoissamme, voisimme ehkä lopultakin tehdä jotain myös sille pirulliselle muoville… mutta hei! Huomaatko että jos teimme jo kaiken yllämainitun, tulimme samalla pienentäneeksi ympäristön muovikuormaa melkoisesti, ja oikeastaan ilman että edes ajattelimme koko asiaa. Hieno homma!

Pidimme siitä taikka emme, totuus on että elämme yltäkylläisyydessä. Mielestäni isoin kysymys ilmastonmuutoksenkin taustalla on, voisimmeko ehkä kuluttaa vähän vähemmän? Mieti sitä.

Comments

  1. Pingback: Floating in the Air – On The Road Again

  2. Pingback: Do Apples Define the Destiny of a Mankind? – On The Road Again

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *